ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ

PHOTO_GIA-ARTHRO_YPNOTHERAPEIA
Υπνοθεραπεία ή Κλινική (θεραπευτική) Ύπνωση, είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή ψυχοθεραπείας από τις κορυφαίες ενώσεις ψυχολόγων και ψυχιάτρων BACP (U.K) και APA (U.S.A).

Βασίζεται στην ικανότητα που έχουμε να αφηνόμαστε, να χαλαρώνουμε και να φαντασιωνόμαστε.

Όλοι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας βιώνουμε εμπειρίες ύπνωσης με αυθόρμητο και αυτόματο τρόπο, τα λεγόμενα νατουραλιστικά φαινόμενα ύπνωσης. Για παράδειγμα, την ώρα που διαβάζουμε ένα βιβλίο καθισμένοι ή ξαπλωμένοι αναπαυτικά, πολλές φορές η σκέψη μας απορροφάται σε κάποια ανάμνηση, χάνοντας την επαφή με το κείμενο. Αυτή είναι μία φυσική λειτουργία του νευρικού συστήματος για να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες που έχει προς επεξεργασία ή να αναπαυθεί από την φυσική κόπωση και να ανασυγκροτηθεί ολόκληρος ο οργανισμός. Έχουμε την τάση να μπαίνουμε σε ελαφρά ύπνωση – trance κάθε 90 με 120 λεπτά με αντίστοιχες διακυμάνσεις στην ενεργητικότητά μας, στη  θερμοκρασία του σώματος, στα ορμονικά επίπεδα και σε άλλες φυσιολογικές λειτουργίες. Όμως αυτά τα νατουραλιστικά φαινόμενα ύπνωσης όσο κι αν είναι ευεργετικά, δεν είναι ψυχοθεραπευτικά.

Ο ψυχοθεραπευτής – υπνοθεραπευτής, με λεκτικές και μη λεκτικές παροτρύνσεις, υπενθυμίζει ή διδάσκει στον θεραπευόμενο τον τρόπο να χαλαρώνει βαθειά και να αυτοσυγκεντρώνεται, εστιάζοντας στις περιοχές εκείνες τoυ Υποσυνειδήτου οι οποίες σχετίζονται με την επίλυση του προβλήματός του. Κάθε άνθρωπος έχει την δυνατότητα  με την κατάλληλη επιστημονική βοήθεια να ανακαλύψει μέσα του τις λύσεις και τις απαντήσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν. Και στη συνέχεια, βρίσκοντας πιά τον πραγματικό, αληθινό εαυτό του, να διαμορφώσει ανάλογα τη ζωή του, ως ελεύθερη προσωπικότητα.